Nedostatak sna duplira verovatnoću saobraćajne nezgode

Istraživanje AAA Fondacije za bezbednost saobraćaja, dovelo je do zaključka da 7% svih, 13% onih sa bolničkim lečenjem i 21% soabraćajnih nesreča sa fatalnim ishodom su prouzrokovane pospanošću vozača.

Koliko god ovi rezultati bili iznenađujući ili ne, svest o bliskoj povezanosti količine spavanja i rizika od saobraćajne nezgode je veoma slabo zastupljena među profesionalnim vozačima i opštoj populaciji.

Ova studija ukazuje da vozači koji obično spavaju manje od 5 sati dnevno, vozači koji su spavali manje od 7 sati u poslednjih 24 časova, i vozači koji su spavali 1 sat ili manje nego uobičajeno u poslednjih 24 časova značajno više učestvuju u saobraćajnim udesima.

Procenjen rizik usled pospanosti je jednak riziku prilikom vožnje u blago alkoholisanom stanju.

Zahvaljujući NTS sitemu, uz pomoć iButton uredjaja i iButton čitača moguće je izvšiti identifikaciju vozača na dužnosti. Svakom vozaču dodeljuje se personalni ID „ključ“ pomoću kojeg se vrši identifikacija, što se odmah registruje na aplikaciji kao i kroz posebne izveštaje.

Umor se naravno ne može precizno meriti pa je imperativ upotrebe GPS sistema za praćenje vozila tim veći. NTS sistem prikazuje koliko je radnih sati vozač na dužnosti i ističe vozačevo ponašanje u vožnji koje može navesti na zaključak da je nastao umor.

Ukoliko prepoznajete potrebu za ovakvim sistemom, kontaktirajte nas već danas i zakažite DEMO prezentaciju u vašim ili našim prostorijama kompanije.