Umor vozača – opasnost koja vreba

Koliko su umorni vaši vozači? Umor je neminovna posledica za vozače drumskih krstarica, kao i za profesionalne vozače koji saobraćaju u lokalu manjim vozilima, stoga je neophodno da nadgledanje flote bude usmereno ka sprečavanju potencijalnog rizika.

Umor vozača – Statistika

Zapravo, koliko su zaista opasni umorni vozači? Prema statistikama, veoma opasni.

Poslednja velika studija pokazuje da je umor kod 13% vozača komercijalnih vozila bio uzrok saobraćajnih nezgoda. Uprkos ovim statistikama, vozači nastavljaju sa navikama retkih pauza i urednog sna. Zapravo, prema izvoru jedan od svakih 25 odraslih vozača potvrdio je da je zaspao na točkovima u prethodnih 30 dana. To je veoma ozbiljo i potencijalno fatalno za sve.

Svi će se složiti da je umor veliki rizik iz više razloga, pored direktnog uticaja na sposobnost upravljanja i reagovanja, usporenih reakcija, otežanog donošenja odluka u raznim saobraćajnim situacijama pa sve do fatalnog spavanja za volanom. Zaključak je da umor vozača može otežati uspešno poslovanje vaše kompanije više nego bilo koji opipljivi materijalni trošak.

Umor vozača – Zakonska regulativa

Prema istraživanju u Mađarskoj, troškovi komercijalnog prevoza robe su 38% manji ukoliko se poštuju pravila regulisana zakonom o obaveznim pauzama i ograničenju radnih sati vozača. Motorna vozila koja moraju biti opremljena tahografom, moraju imati tahograf sa pravilno uloženim propisanim nosačem podataka (tahografski listić ili drugi način pamćenja podataka) na kojem su upisani propisani podaci. Zahvaljujuci NTS sitemu, uz pomoć iButton uredjaja i iButton čitača moguće je izvšiti identifikaciju vozača koji voze vozilo. Svakom vozaču dodeljuje se njegov ključ i prilikom zaduživanja vozila, vozač se može identifikovati, što se odmah registruje na aplikacijama kao i kroz posebne izveštaje.

Umor se naravno ne može precizno meriti pa je imperativ upotrebe GPS sistema za pracenje vozila tim veći. NTS sistem prikazuje koliko je radnih sati vozač na dužnosti i ističe vozačevo ponašanje u vožnji koje može navesti na zaključak da je nastao umor.

Ukoliko prepoznajete potrebu za ovakvim sistemom, kontaktirajte nas već danas i zakažite DEMO prezentaciju u vašim ili našim prostorijama kompanije.